Hoe duurzaam is mijn kopje koffie eigenlijk? Worden er veel pesticiden gebruikt? En kunnen we de hele wereld voorzien van biologische koffie? Dat waren vragen waarmee ik op bezoek ging bij koffieboeren in Colombia in deze aflevering van mijn vlogserie over koffie.

Klimaatverandering en koffie

Ik vroeg de koffieboeren onder andere of ze iets merkten van klimaatverandering en dat was zeker het geval. Koffieboer Juan gaf aan dat de temperatuur in zijn gebied met 8 (!) graden was gestegen sinds hij klein was. En regenval in Colombia is met 40% gestegen sinds 2009. Bekijk de video voor het hele verhaal.

Tekst gaat verder na de video.
Vlog: Duurzaamheid en koffie

 

Een van mijn dromen voor mijn reis door Colombia was om mijn eigen kopje koffie te volgen tot de bron en te onderzoeken wat het nou uitmaakt als je Fairtrade of biologische koffie koopt. Ik heb er een vierdelige serie van gemaakt. In aflevering 1 kijken we hoe de koffieproductie in Colombia eruitziet (Colombia is na Brazilië en Vietnam de derde koffieproducent ter wereld) en volgen we het proces van plant tot kopje. In de tweede aflevering ging het over Fairtrade en eerlijke koffiehandel. De laatste aflevering gaat over wat je zelf kunt doen als consument om dit alles positief te beïnvloeden.

Bezochte plekken in video’s:

  • Finca De Los Angeles / Finca El Chocho in Jardín
  • Finca van koffiemerk ‘Medellín Secret’ nabij Ciudad Bolivar
  • DeLosAndes Cooperativa, koffiebranderij in Jardín
  • DeLosAndes Cooperativa, verkoophal van de coöperatie in Jardín
  • Finca Bella Vista, met Solidaridad, in La Celia

= Kom in contact =

Zin om samen de wereld te redden? Of heb je iets anders te melden of te vragen? Vul dan onderstaand formulier in, of stuur me een privé berichtje op Instagram.

"We are the first generation to feel the impact of climate change and the last generation that can do something about it."

- Barack Obama.

Volg me hier