Koffie drinken is voor ons Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, het is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Gemiddeld drinken we zo’n 4 bakkies pleur per dag. Toch kun je nergens in Nederland een koffieplantage vinden. De productie vindt plaats aan de andere kant van de wereld, buiten ons zicht. Met name veel arabica koffie komt uit Colombia, na Brazlië (40%, robusta) en Vietnam (20%) de derde koffieproducent ter wereld.

Van koffieplant tot je kopje

Eén van mijn dromen voor mijn reis door Colombia was om mijn eigen kopje koffie te volgen tot de bron en te onderzoeken wat het nou uitmaakt als je Fairtrade of biologische koffie koopt. Ik heb er een vierdelige serie van gemaakt. Hieronder aflevering 1, waarin we kijken hoe de koffieproductie in Colombia eruitziet. We volgen het proces van de koffieplant tot aan je koffiekopje. In de volgende afleveringen kijken we naar Fairtrade en de kwaliteit van leven van de koffieboer, duurzaamheid en koffie, en wat je zelf kunt doen als consument om dit alles positief te beïnvloeden. Vlog: Koffie van plant tot kopje Bezochte plekken in video’s:

  • Finca De Los Angeles / Finca El Chocho in Jardín
  • Finca van koffiemerk ‘Medellín Secret’ nabij Ciudad Bolivar
  • DeLosAndes Cooperativa, koffiebranderij in Jardín
  • DeLosAndes Cooperativa, verkoophal van de coöperatie in Jardín
  • Finca Bella Vista, met Solidaridad, in La Celia

= Kom in contact =

Zin om samen de wereld te redden? Of heb je iets anders te melden of te vragen? Vul dan onderstaand formulier in, of stuur me een privé berichtje op Instagram.

"We are the first generation to feel the impact of climate change and the last generation that can do something about it."

- Barack Obama.

Volg me hier