Nee hoor, je bent niet de enige die zich afvraagt of…

Op Instagram krijg ik meer dan 50 pm’s per dag met de meest uiteenlopende vragen. Ik doe mijn best ze te beantwoorden. Om je zo snel mogelijk te helpen, staat hier een overzicht van de antwoorden op vragen die het meest aan me worden gesteld. Vind je hier het antwoord op je vraag niet tussen? Stuur me dan een pm op Instagram of neem hier contact op. Ik doe mijn best je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden (op potentiële opdrachtgevers / media reageer ik sowieso binnen drie uur). 

Veelgestelde vragen

Hoe reken jij uit hoeveel Aardes we nodig hebben als iedereen zou leven zoals jij?

Daarvoor gebruik ik de tool die hoort bij De verborgen impact. Je kunt die vinden via www.mijnverborgenimpact.nl.

Hoe duurzaam leef je zelf eigenlijk?

Als iedereen zou leven zoals ik, zouden we aan 0,9 Aarde genoeg hebben. Voor de gemiddelde Nederlander is dat 3,5 Aarde. Hoe het me is gelukt om binnen de draagkracht van de Aarde te komen? Ik heb uitgerekend waarin mijn grootste impacts zaten via www.mijnverborgenimpact.nl en ben die stap voor stap gaan aanpakken. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Eind 2016 had ik nog 3,5 Aarde nodig. Sinds begin 2019 leef ik binnen de draagkracht van de Aarde. Ik hoop dat zo lang mogelijk vol te houden!

Hoe hou jij jouw impact binnen de draagkracht van de Aarde?

Ik koop in principe geen nieuwe spullen / kleding meer. Ik vraag me altijd eerst af of ik überhaupt iets nodig heb. En zo ja, dan probeer ik het te lenen / ruilen of bijvoorbeeld tweedehands te kopen. Voordeel daarvan is dat de gemiddelde Nederlander ongeveer € 2000,- per jaar uitgeeft aan nieuwe spullen, en ik afgelopen jaar maar € 300,-! Het bespaart me dus veel geld! Verder eet ik voor 90% plantaardig. Leuke is dat ik daardoor een stuk gezonder eet, minder keuzestress heb en plezier heb gekregen in koken. Ik heb geen auto, want ik woon in het centrum van Amsterdam dus kan overal super makkelijk met het OV komen. En begin 2018 heb ik besloten om in principe niet meer te vliegen, tenzij er echt een reden is om het wél te doen (denk bruiloft in het buitenland of als ik ergens zoveel positieve impact zou kunnen hebben dat het de vliegreis opheft). Als ik nu naar het buitenland ga, reis ik met de trein. Ik geniet er onwijs van om uit het raam te staren, vind het een ware mindfulness oefening en krijg er veel nieuwe ideeën van! Laatst ging ik naar Frankrijk om een lezing te geven. Achteraf hoefde ik maar 2 bomen te planten om mijn treinreis te compenseren. Als ik met het vliegtuig was gegaan, had ik er 28 moeten planten. De reis duurde van deur tot deur maar 20 minuten langer!

Duurzaam leven is toch heel duur?

Voor mij zeker niet! Sterker nog, ik kan nu rondkomen van de helft van mijn vroegere inkomen van toen ik nog in loondienst was! Het is maar net hoe je het aanpakt. Ikzelf koop bijvoorbeeld alleen nog wat ik echt nodig heb of waar ik echt blij van word, en doe dat zoveel mogelijk tweedehands, of via lenen of ruilen. Het enige waar ik meer in investeer, is biologische etenswaren. Maar ik zie dat ook echt als een investering in de gezondheid (naast dat het een investering is in de planeet). Dus dat vind ik het waard. Al vind ik het overigens wel belachelijk dat groenten, fruit en biologische etenswaren niet goedkoper zijn. Halloooo overheidsbeleid! Maar goed, dat is een andere discussie 😉